Yogaøvelser hjemmefra - Begynderguide

Yogaövningar hemifrån - Nybörjarguide

Yogaträning är bra för både kropp och själ, då den fokuserar mycket på andning, balans, flexibilitet och kontrollerade rörelser, vilket med tiden kommer att öka din styrka och rörlighet. Under ett yogapass är det meningen att alla övningar ska flyta naturligt tillsammans och kombineras för att bilda ett holistiskt och sammanhängande pass. Här presenterar och förklarar vi några av de enklaste och vanligaste övningarna som du enkelt kan göra var som helst. På så sätt kan du få en smak av detta fantastiska yogauniversum.

Mindfulness är ett sinnestillstånd som kan förbättra upplevelsen av yoga och meditation. Läs mer här!

Läs också: Så kommer du igång med träning

    Rörlighetsträning

    Att sitta väldigt stilla kan leda till spända muskler, dålig hållning och ryggbelastning. Att träna rörelse och rörlighet ger dig en kropp som bättre klarar vardagens rörelser och minskar risken för problem med rygg, nacke och axlar. Samtidigt bidrar rörlighetsträning till bättre teknik i styrkeövningar och större rörelseomfång.

    Läs också: Skadeförebyggande träning

    Vad är bra rörlighet?

    Vi har många muskler i kroppen som aktivt används för att böja och sträcka lederna. Om du är stel i dessa leder kan det leda till mindre stabilitet och balans.

    Rörlighet handlar i första hand om förmågan att röra en eller flera leder utan smärta. Övningar inom rörlighetsträning omfattar alla typer av stretching och stretching. Ju mer rörlighet du har, desto mer flexibelt kan du utföra aktiviteter.

    Läs också: Varför stretcha efter träning?

    Rörlighetsträning bör införas om du upplever stela muskler i vardagen. Det kan bero på att du har varit inaktiv och inte använt musklerna tillräckligt. Se enkla tips för att öka rörligheten i vardagen.

    Yogaövningar för nybörjare

    När du börjar träna yoga är det viktigt att du har bekväma och smidiga träningskläder som du kan röra dig fritt i och som inte drar åt obehagligt under passet. Läs här om de bästa yogakläderna för kvinnor för att hitta rätt yogabyxor, yogatights och yogaskjorta eller topp.

    Läs också: Träning på kontoret och hemma

    Yogatights och toppset i röttYogatights och toppset i blått

    Sittande position

    De flesta yogapass börjar i sittande läge med benen i kors och handlederna vilande på knäna. Därifrån går du upp till stående position med andra yogaövningar. I sittande ställning övar du andningen och gör gärna några härliga stretchövningar.

    Så här gör du:

    • Sitt med benen i kors på en yogamatta. Korsa benen på ett sätt som är bekvämt för dig.
    • "Huvud över hjärta, hjärta över bäcken" . Sträck hakan över hjärtat och lyft bröstet så att det ligger över bäckenet. Denna tumregel hjälper dig att sitta med rak och rak rygg.
    • Sätt dig gärna på en kudde eller en ihopvikt filt för att lyfta höfterna och göra det lättare att räta ut ryggen.
    • Slappna av alla muskler och nerver, inklusive ansiktet. Ofta tänker man inte på att spänna pannan och käken utan försök slappna av här också!
    • Andas djupt och lugnt.
    Tillbaka till blogg