Vad är pronation, underpronation och överpronation?
Pronation
Vår kropp har sitt eget system som är avsett att absorbera stötar, och det kallas pronation. Det är en rullning som sker när vi sätter ner foten på marken, och det börjar vanligtvis på utsidan av hälen innan det rullar fram mot stortåen. Det är en viktig funktion som hjälper till att fördela belastningen som foten utsätts för.
Att vi överpronerar eller översupinerar är något vi oftast föds med, och det är viktigt att komma ihåg att det är helt naturligt. Av någon anledning föds vissa starkare på vissa områden än andra, vilket kan leda till problem. Man kan utveckla skador om man använder fel typ av skor för sin pronationstyp. Ett sätt att hitta rätt skor är att prova olika skor och känna vad som är mest bekvämt för dina fötter.
Överpronation
Vid överpronation kommer du att märka att insidan av foten vid ankeln rör sig inåt när du går eller springer. När du sitter avslappnat kommer dock den överpronerade foten att se helt normal ut.
Med andra ord ser man endast en förändring i foten när den belastas, och fotens situation förändras inte så mycket när det finns stöd under foten, som t.ex. mattor. Problemet med överpronation är den tid foten vistas i pronationsrörelsen och hur djupt den går; det förhindrar foten från att komma vidare till att supinera.
Varje steg vi tar vid överpronation skapar en obalans i kroppen, vilket kan leda till överdriven slitage på senor, leder, muskler och ligament.
Typiska symptom på överpronation inkluderar:
- Plantar fasciit / hälsporre
- Achillestendinit
- Smärta i fotvalvet
- Ryggsmärtor
- Skinnbensinflammation
- Knäsmärtor
Hur du kan kontrollera hemma om du har överpronation förklarar vi senare i artikeln.
Underpronation
Vid underpronation kan dina fötter vara stela och ha en hög vrist och båge. I vissa fall kan det vara så att endast hälen och tårna rör vid underlaget. Belastningen är därför större i jämförelse med normal pronation. Människor med underpronation har behov av bra stötabsorbering för att undvika skador.
Orsaken till underpronation är ofta medfödd, men det kan också bero på svaghet i vissa muskler i foten, ankeln eller benet, vilket kan orsakas av:
- Felaktiga skor
- Feljustering i kroppen
- En skada i foten som har orsakat problem med muskler eller senor
En fot med överdriven supination kan inte anpassa sig till underlaget, och musklerna runt foten måste arbeta hårdare för att upprätthålla balansen. Detta skapar spänningar i kroppen, inklusive vadmuskler, knän, höfter och rygg, vilket kan leda till skador.
Precis som vid överpronation kan man märka underpronation när foten belastas. Till skillnad från överpronation kommer foten att vinklas utåt vid underpronation.
Vad du själv kan göra:
- Använd skor med extra stötabsorbering och eventuellt extra stöd i fotvalvet.
- Undvik skor med hög klack eller tunna sulor. Om du har tunna sulor, så köp en innersula för extra stöd.
- Undvik att gå och springa på hårda ytor som betong, eftersom fötterna mår bättre på mjukare ytor.
Så här kontrollerar du det själv
Guide för överpronation:
En snabb metod för att se om du överpronerar är att kontrollerar slitaget på dina skor. Om mest slit är på insidan av sulan nära hälen och stortån kan du ha överpronation.
Nästa steg är att ta av strumporna och kontrollera dina fötter. Har du låg båge eller platta fötter? Det kan vara ett tecken på överpronation.
Guide för underpronation:
Du kan också kontrollera dina skor för slitage. Vid normalt slitage börjar det ytterst vid hälen och rör sig in mot mitten av sulan. Om det mest slit är ytterst kan du ha underpronation.
Därefter bör du ta av strumporna och göra fötterna blöta. Stå på en yta där du kan se ditt fotavtryck. Om mycket lite av svangen är synlig har du troligtvis underpronation.
Löparskor och överpronation
Personer med överpronation föredrar skor med bra stötabsorbering och stöd för att motverka överdriven belastning och förebygga skador. Våra löparskor är utrustade med utmärkt stötabsorbering och det stöd som dina fötter behöver om du överpronerar. Kolla in våra löparskor här!
Vill du läsa mer om träningsskor? Se vår artikel om hur du hittar de rätta skorna!