Hvordan vasker du dine sko?

Hur tvättar du dina skor?

Att tvätta sneakers är något många kanske inte tänker på som en nödvändig sak att göra då och då, då man ofta bär samma skor om och om igen. Man kan också tycka att skor är som kläder, och att man absolut bara kan slänga skorna i tvättmaskinen för att göra dem rena igen. Det som ofta händer är att man kan förstöra de ömtåliga material som har använts för att montera skon, och i värsta fall helt skeva skorna. Så om du verkligen funderar på att tvätta dina skor i tvättmaskinen, gör det försiktigt och håll dem borta från torktumlaren. Lägg skorna i ett örngott, använd kallt vatten, mycket lite tvättmedel, och om du tvättar helvita skor - använd blekmedel istället, och med låg eller ingen centrifugering, och låt dem lufttorka. Återigen, ingen torktumlare ! Nedan förklarar vi hur du kan tvätta dem för hand för att undvika att förstöra dina favoritpar.

Undvik smutsiga skor med detta trick

Ett av de bästa tipsen för vita skor är förebyggande. Om du vill hålla dina nya sneakers rena och vita så länge som möjligt är det första du bör göra att impregnera skorna innan du använder dem. Detta kommer att innebära att mindre smuts fastnar på skorna, och eventuella fläckar blir lättare att tvätta bort. Om skadan redan är skedd har vi flera effektiva tips som tar bort även de värsta fläckarna.

Allmänna tips

Här är några allmänna tips för att behålla utseendet och kvaliteten på dina skor innan vi går direkt till hur man tvättar dem. De är väldigt enkla och kan snabbt bli en trevlig liten rutin när man kommer hem igen. Det är alltid bäst att ta hand om dessa steg så tidigt som möjligt för att förhindra att de blir mycket svåra att få rena igen.

Steg 1 - Tvätta bort synlig smuts. Fundera på hur mycket tid du har på dig och använd en ren handduk, en begagnad tandborste som du tänker slänga eller om du verkligen har bråttom; dina händer.

Precis som med dina tänder är det viktigt att ta bort smuts från dina skor så att det inte blir värre – det sparar dig framtida problem och huvudvärk.

Steg 2 - Nästa sak du kan göra är att ta bort eventuell smuts som kom från en resa utomhus; även om du bara gick en tur till affären där vägen är ren - kommer du att bli förvånad över hur mycket som kan fastna under skon.

Skölj skorna med en våt handduk eller en koncentrerad vattenstråle; till exempel under handfatet eller duschmunstycket om du är tillräckligt försiktig. Det är särskilt användbart om du har varit på en löprunda i skogen där det är blött och lerigt.

Steg 3 – Sist men inte minst, rengör de stora och synliga fläckarna. Om du har stora fläckar på dina skor och de är färska kommer det troligen att gå att ta bort dem om du snabbt applicerar en tvål- och vattenblandning på fläcken.

Vilka produkter du kan använda till detta beror på skon och vi går mer in på hur du tar bort envisa fläckar och märken längre fram i artikeln.

De andra allmänna tipsen kommer hjälpa dig mycket, men det gäller att vara försiktig med de olika material skorna har och det kommer att kräva lite mer uppmärksamhet av dig om du behöver rengöra dem ytterligare. Nedan guidar vi dig genom hur du tvättar stickade, mesh-, canvas-, läder-, syntet- och mockaskor .

Stickade och meshskor

Kallas även stickade eller stickade skor, som kan beskrivas som andningsbara med ett meshliknande utseende. Det har varit en stor trend den senaste tiden att gå med stickade sneakers, men problemet är att de också lätt blir smutsiga. Till skillnad från andra material som finns i skor, är stickade material mycket porösa till sin natur; med andra ord försedd med porer och öppningar. Det gör att de drar till sig lera, smuts, svett och allt som älskar att tränga in i materialet och som ofta kan verka omöjligt att rengöra.

Meshskor har samma problem som stickade skor, då de båda är gjorda av ett material som andas. Smuts och annat skräp fastnar i nätet runt skon när du till exempel springer eller tränar. Skillnaden mellan mesh och stickade skor är dock att meshskor oftast är gjorda av syntetiska material som polyester eller nylon och tål därför noggrannare rengöring.

Hur man tvättar skor i tvättmaskinen

Våra löparskor är gjorda av nätmaterial och vi har funnit att de går att tvätta i maskin så länge du tar bort snören och innersulan och sätter tvättmaskinen på 30 grader på låg centrifugering. De vita skorna är gjorda på ett sådant sätt att de behåller sin vita färg längre. Men om du vill vara mer försiktig, följ råden nedan.

sneakers, tvätta skor, hur man tvättar skor

Med hjälp av denna guide kommer vi att göra det omöjliga möjligt. Även om stickade och meshskor kräver mycket kärlek, betyder det inte att de inte kan förvandlas till sitt ursprungliga tillstånd - de behöver bara lite extra tålamod och mildhet.

Så här gör du

Med stickade skor måste du vara väldigt försiktig, de är mjuka och formbara, vilket gör dem mer ömtåliga jämfört med en nylonblandningsnät eller andra material. Det betyder att borstning är en no-go och för grov för tyget, så du behöver en mjuk trasa eller mikrofiberduk för att ta bort fläckarna.

 1. När det gäller rengöringsprodukter måste du också vara försiktig. Kemikalierna i tvättmedlen kan vara för starka för tyget. Använd istället mild duschgel.
 2. Täck området du vill tvätta med tvålen och blöt det med kallt vatten.
 3. Gnugga den försiktigt med trasan tills fläcken lyfts ur tyget.
 4. Ta bort tvålrester med en våt handduk och låt lufttorka.

Med mesh kan det vara så att starkare material som nylon och polyester har använts och det blir därför möjligt att använda en borste om du har en, eller en begagnad tandborste. Det varierar också om skorna är mjuka eller hårda; så om du använder en tandborste, använd mjuka borst för mjuka skor och hårda borst för hårda skor.

 1. Du känner dina skor bäst, så välj rätt borste - mjuk till mjuk och hård till hård.
 2. Borsta bort smuts och smuts som du har på skon.
 3. Blanda 1 del bakpulver/bakpulver med 1 del vinäger och blöt blandningen på de smutsiga områdena eller fläckarna i ca 15 minuter.
 4. När de 15 minuterna är slut, skrubba försiktigt området du har täckt i några minuter innan du slutligen använder en mjuk, våt trasa för att tvätta och torka bort det.
Blackta löparskor, sneakers, träningsskor

Skor i syntetläder

Materialet i konstläderskor håller inte fast vid fläckar lika hårt som nylon/polyesternät och är mer förlåtande än äkta läderskor, så som tur är är det mycket lättare att tvätta sina syntetskor. Förhoppningsvis kommer du att märka att smuts och smuts lätt lyfts upp när du börjar rengöra dem.

Så här gör du

 1. Blanda en blandning som innehåller varmt vatten och lite milt rengöringsmedel.
 2. Ta en ren trasa och fukta den i blandningen innan du börjar tvätta de smutsiga delarna av skon.
 3. Efter att du har blött de smutsiga områdena, skrubba dem försiktigt med en borste eller tandborste i några minuter.
 4. Torka av skorna med en mjuk, våt trasa för att ta bort tvålrester och låt skorna lufttorka.

Canvas sneakers

Canvasskor är dock mindre förlåtande och blir lättare smutsiga än konstläderskor, men de är å andra sidan väldigt slitstarka. Med det sagt kommer det att vara möjligt att rengöra skorna med din tvättmaskin ; var bara försiktig och se till att du lägger dem i ett örngott och använd en försiktig cykel med kallt vatten och väldigt lite diskmedel. Om skorna är helt vita kan du tillsätta blekmedel och utelämna tvättmedlet. När programmet är klart, ta ut dem och låt dem lufttorka. Men det är alltid bäst att tvätta dina skor för hand, eftersom du har mer kontroll över vad som ska gå vart.

Så här gör du för hand

 1. Gör en blandning som innehåller lika delar bakpulver och varmt vatten.
 2. Hitta den gamla goda begagnade tandborsten eller en ny speciellt för skor och doppa den i blandningen du gjort.
 3. Skrubba bort fläckar och smuts från skorna med tandborsten tills de är rena.
 4. Låt skorna torka med blandningen på innan du eventuellt tvättar bort bakpulverblandningen när den torkat in och stelnat med en fuktig trasa.

Läderskor

Läder kan vara ett bra material som kan göra mycket för en outfit, men det kan också skapa stora frustrationer och huvudvärk när du ska rengöra den. Man kan lätt få ganska många fläckar på läderskor, och de är mycket känsliga för slitage, vilket kan förvränga materialets naturliga patina. Så fort du märker att skorna har fått en fläck är det viktigt att noga rengöra de fläckar som uppstått.

Så här gör du

 1. Gör en blandning med lite flytande diskmedel och vatten i en skål. Doppa en mikrofiberduk i blandningen och använd den för att försiktigt tvätta bort synlig smuts och saltfläckar från skons yta.
 2. Tillsätt bakpulver i blandningen från steg 1 och blanda den med en använd tandborste eller en lämplig läderborste. Använd tandborsten för att skrubba skosulorna tills du inte ser mer smuts. Torka bort tvålen och smutsen med mikrofiberduken, eller skölj den försiktigt under diskhon.
 3. En smart idé vi kom på är att använda fönsterputs för att få skor att glänsa! Spraya medlet antingen direkt på skon eller på en mikrofiberduk, polera den och torka av den.
 4. Gör samma sak med den andra skon och låt dem torka helt, men håll dem borta från direkt solljus och värme.

Mockaskor

Mockasneakers är en av de mest frustrerande skorna att försöka behålla kvaliteten på. Mocka saknar den yttre skyddsbarriären som läder har, vilket ger den den sammetslena känslan, men det betyder också att den är mycket sårbar för en mängd olyckor som du kan råka ut för när du bär dem. För att göra saken värre är mocka också ganska motståndskraftig mot rengöring.

Om du inte har gjort det skulle det vara en bra idé att investera i en borste speciellt designad för mocka. Var bara försiktig med borstningen då du inte vill vara för aggressiv, men borsten kan göra underverk för rengöring av ytan.

En annan sak du kan investera i är ett suede suede. Du trycker radergummit mot fläcken och gnuggar och manipulerar tills fläcken försvinner. När du är klar, använd en ren trasa för att ta bort eventuella rester från rengöringen.

Om skorna fortfarande inte är rena efter att ha använt de två verktygen du investerat i, eller om du bara inte vill investera i dem, kan du använda vit vinäger.

Så här gör du

 1. Applicera lite vit vinäger på en ren trasa och fukta trasan försiktigt på fläcken. Du behöver inte mycket vinäger, så använd så lite som möjligt.
 2. Tvätta försiktigt fläcken med trasan som har vit vinäger på den.
 3. När du har tagit bort fläcken, rengör området med en fuktig trasa eller handduk och låt den lufttorka.

Hur du håller dina skor rena

Nu när du har fått en grundlig introduktion till hur man rengör sneakers kan vi avsluta guiden med några enkla tips för att hålla dem rena.

 1. Kolla skorna varje gång du kommer hem. Det kan tyckas vara en onödig och irriterande extra sak att göra, men om du håller koll på hur dina skor mår innan du lägger undan dem kan du bevara deras kvalitet.
 2. Det är superviktigt att städa
Tillbaka till blogg