BCAA: Hvad og hvorfor?

BCAA: Vad och varför?

Vad är BCAA?

BCAA är en förkortning av grenade aminosyror, kallade förgrenade aminosyror på danska. Människokroppen består av 20 aminosyror, varav 12 är icke-essentiella aminosyror, vilket innebär att kroppen kan bilda dem själv. De återstående 8 är essentiella aminosyror. Dessa kan inte produceras av kroppen själv och måste därför tillföras kroppen utifrån.
De flesta som tränar eller utövar tävlingsidrott vill ofta behålla så mycket muskelmassa som möjligt. Och här kan BCAA vara en hjälpande hand. Muskler består av proteiner och protein består av aminosyror. Man kan säga att aminosyrorna bildar byggstenarna i proteiner.

Fördelen med BCAA är att BCAA, till skillnad från vanligt proteinpulver, inte behöver brytas ner i levern först. Därför är BCAA en snabbare proteinkälla för musklerna.
BCAA har blivit ett flitigt använt kosttillskott bland människor som tränar. Det beror på att BCAA snabbt och enkelt bryts ner i kroppen. Aminosyrorna kommer snabbare in i blodomloppet, och kroppen behöver därför inte bearbeta dem i samma utsträckning som om du druckit en proteinshake. Genom att konsumera BCAA är det också lättare att stimulera ny muskeluppbyggnad, förbättra din återhämtning och förhindra att muskelceller bryts ner.

När ska man äta BCAA?

Den mest optimala tiden att dricka din BCAA är antingen precis före eller under träning. Eftersom aminosyrorna tas upp snabbt är de fullt tillgängliga både under och efter träning, då muskelvävnaden behöver byggas upp igen. Du kan även dricka BCAA under dagen. När det konsumeras under dagen bibehålls proteinsyntesen i kroppen. Proteinsyntes är den process som sker i kroppen när protein bildas från aminosyror.

Vilken BCAA?

Vår BCAA från women's best kommer i många olika smaker så att du kan hitta din favorit. Drick det under träningen och helst hela dagen. Blanda 1-2 skopor BCAA med vatten och skaka tills det blandas. Mängden vatten beror på hur stark smak du vill ha.

Kvinnors bästa BCAA blandas i ett förhållande som kallas 2:1:1 (l-leucin, L-valin och L-isoleucin) Dessa tre aminosyror är väsentliga för muskeluppbyggnad, och detta förhållande är den mest optimala aminosyrafördelningen.
Dessutom innehåller den nästan inga kolhydrater och har låg kcal-halt.
Du kan inte konsumera för mycket BCAA. Kroppen vet själv hur mycket den behöver, och därför utsöndrar den de aminosyror som den inte kan ta upp. De överflödiga aminosyrorna förbränns antingen i kroppens system eller omvandlas till fett. Det är därför inte farligt att konsumera för många aminosyror, du måste bara använda dem försiktigt som alla andra kosttillskott.

Tillbaka till blogg