5 tegn på at du skal udskifte dine løbesko

5 tecken på att du behöver byta ut dina löparskor

Alla skor kommer att gå sönder med tiden, även om du inte har använt dem på länge. Det finns en gyllene tumregel löparskor räcker i 1000 km +/- 200 km. Detta varierar såklart från sko till sko och hur mycket eller lite de har använts. I den här artikeln kommer vi att ge dig några råd om Slitage på skon och överväganden man kan ta kring det växla ta av dig löparskorna .

1. Du kommer inte ihåg när du senast köpte nya löparskor

Skor har en livslängd , vilket vi brukar mäta i kilometer, men även oanvända skor kan försämras under ett eller två år. Skummet , som är den mest kritiska delen av skons dämpning, kommer att försämras och bli mindre lyhörd och "livlig" med tiden. Även vid sporadisk användning rekommenderas att du uppdaterar dina löparskor en gång om året och med regelbunden användning var 3-6. månad.

Vita löparskor med bra dämpning

Våra skor från Famme har en tjock yttersula i ett lättare EVA- skum och i kombination med innersulan från Ortholite har de en formidabel livslängd . Den noggrant konstruerade blandningen av de olika egenskaperna gör dem till en otroligt bra löparsko . Ta en titt på feedbacken vi har fått om dem på vår produktsida.

2. Dina skor har fler rynkor än dina fötter efter ett långt bad

En av de bästa visuella indikatorerna på skoslitage är kompressionen av mellansulans skum. Skum som har tappat Blacket kommer att ha horisontella rynkor och kommer att se "klämt ut".

Detta är en bättre indikator än gummiyttersulan på skorna - vissa löpare och vandrare sliter igenom delar av gummit på mindre än 150 kilometer på grund av friktionen som upplevs av skon och fötterna.

3. Övre och inre slitage

Leta efter hål eller ovanligt slitage . Dessa är indikatorer på att skon är översliten och bör bytas ut .

Även om de flesta inte behöver byta skor var sjätte månad, är det en bra idé att ta en ordentlig titt på dem efter sex månaders användning. Detta kommer att ge dig en bra indikation på hur snabbt dina skor går sönder.

4. Slitage på yttersulan

Ta en titt på undersidan av dina skor; om sulan är extremt sliten i ett område är det förmodligen dags att byta ut dem.

Placera skon på en plan, jämn yta i ögonhöjd. De flesta skor ska sitta jämnt, utan att välta eller gunga. Om dubbarna (gummisektionerna) på yttersulan är mer slitna kan skon luta eller gunga, eller till och med stå snett.

"Normalt" slitage sker på utsidan av hälen och jämnt över framfoten. Om du märker överdrivet slitage på andra områden kan det vara en indikation på att skon är utsliten eller att du behöver en annan typ av sko för dina biomekaniska behov.

5. Allt börjar göra ont

Det skulle vara något om du aldrig mer behövde köpa ett par nya skor. Men ju längre du använder en sko , desto mindre stöd och dämpning får den, vilket ger extra stress och trötthet på fötter, vader, knän och höfter.

Ta en titt på vår artikel om pronation, överpronation och underpronation och smärtan som kan komma från det.

Känns dina löparskor platta eller har du märkt mindre irritationer i knäna eller fötterna? Om du upplever smärta , och denna smärta verkar vara relaterad till dina skor, som börjar bli gamla , kan det ge välkommen lindring för kroppen att ersätta dem med ett nytt, fräscht par.

Om du tror att skorna har orsakat slitage i olika delar av kroppen kommer det att bli nödvändigt att titta på förebyggande åtgärder för att smärtan inte ska förvärras. Ta en titt på vår artikel om skadeförebyggande träning .

Tips för att behålla kvaliteten

  • Håll dem torra. Efter regn eller intensiv användning som lett till svett, fyll dem med tidningspapper eller liknande och låt dem lufttorka . Tvätta endast ytligt av smuts och liknande på dina sport- eller löparskor och lägg dem aldrig i tvättmaskinen . Ta en titt på vår artikel om du är osäker på hur man tvättar skor !

Våra mångsidiga skor kan dock tvättas i tvättmaskinen . Ta bort snören och innersulan och ställ in tvättmaskinen på 30 grader med låg centrifugering

Tillbaka till blogg