5 tecken på att du bör byta ut dina löparskor
Alla skor slits med tiden, även om du inte har använt dem länge. Det finns en gyllene tumregel om att löparskor håller för 1000 km +/- 200 km. Detta varierar förstås från sko till sko och hur mycket eller lite de har använts. I den här artikeln kommer vi att ge dig några råd om slitage på skon och överväganden du kan göra angående att byta dina löparskor.
1. Du kan inte komma ihåg när du senast köpte nya löparskor
Skor har en livslängd som vi normalt mäter i kilometer, men även oanvända skor kan brytas ner över ett år eller två. Skummet, som utgör den mest kritiska delen av skoens dämpning, kommer att brytas ner och bli mindre responsivt och "livligt" med tiden. Även vid sporadisk användning rekommenderas det att du uppdaterar dina löparskor en gång om året och vid regelbunden användning var 3-6:e månad.
Våra skor från Famme har en chunky sula gjord av ett lättare EVA skum, och i kombination med innersulan från Ortholite har de en fantastisk livslängd. Den noggrant konstruerade blandningen av de olika egenskaperna gör dem till en otroligt bra löparsko. Ta en titt på feedbacken vi har fått på dem på vår produktsida.
- Läs mer om teknologin bakom Ortholite-sulan
2. Dina skor har fler rynkor än dina fötter efter ett långt bad
En av de bästa visuella indikatorerna på skoens slitage är komprimeringen av mellansolens skum. Skum som har förlorat responsen kommer att ha horisontella rynkor och se "pressat" ut.
Detta är en bättre indikator än gummisulan på skorna - vissa löpare och gångare sliter genom delar av gummit på mindre än 150 kilometer på grund av den friktion som skon och fötterna upplever.
3. Över- och inre slitage
Se efter hål eller ovanligt slitage. Dessa är indikatorer på att skon är överanvänd och bör bytas ut.
Även om de flesta inte behöver byta skorna var sjätte månad, är det en bra idé att noggrant inspektera dem efter 6 månaders användning. Detta ger en bra indikation på hur snabbt dina skor bryts ner.
4. Slitage på sulan
Ta en titt på botten av dina skor; om sulan är extremt sliten på ett område, är det sannolikt dags att ersätta dem.
Placera skon på en platt, jämn yta i ögonhöjd. De flesta skor ska stå jämnt, utan att vackla eller gunga. Om knoppen (gummisektioner) på ydersulan är mer nedslitna kan skon vippa eller gunga, eller till och med stå snett.
"Normal" slitage förekommer på utsidan av hälen och jämnt över framfoten. Om du märker överdrivet slitage på andra områden kan det vara en indikation på att skon är utsliten, eller att du behöver en annan typ av sko för dina biomekaniska behov.
5. Allt börjar göra ont
Det skulle vara något om du aldrig behövde köpa ett nytt par skor igen. Men ju längre du använder en skos livslängd, desto mindre stöd och dämpning kommer den att ha, vilket ger extra stress och trötthet för fötter, vader, knän och höfter.
Ta en titt på vår artikel om pronation, överpronation och underpronation och smärtor som kan följa med detta.
Känns dina löparskor platta, eller har du märkt små irritationer i knäna eller fötterna? Om du upplever smärta, och dessa smärtor verkar kopplade till dina skor, som börjar bli gamla, kan det ge en välkommen lindring för kroppen att byta dem mot ett nytt, fräscht par.
Om du tror att skorna har orsakat felanvändning och slitage i olika delar av kroppen, kan det behövas att titta på förebyggande åtgärder för att smärtorna inte ska bli värre. Ta en titt på vår artikel om skadeförebyggande träning.
Tips för att bevara kvaliteten
- Håll dem torra. Efter regn eller intensiv användning, som har lett till svett, fyll dem med tidningspapper eller liknande och låt dem lufttorka. Gör endast ytlig rengöring av smuts och liknande på dina sport eller löparskor och lägg dem aldrig i tvättmaskinen. Ta en titt på vår artikel om du är osäker på hur du ska tvätta skor!
Våra mångsidiga skor kan dock tvättas i tvättmaskin. Ta ut snörena och innersulan och ställ in tvättmaskinen på 30 grader med låg centrifugering